Reklama
 
Blog | Jaroslav Franc

Banana

Banány mám rád. Jsou plné vitamínů, cukrů a lehce stravitelné. Neloupou se tak blbě jako třeba pomeranče nebo mandarinky.

Včera jsem si se zájmem shlédl reportáž o olomouckých vědcích, kteří hledají ideální banánovník, odolný proti škůdcům. Ty stávající, monokulturní, jsou náchylné a jakmile je napaden jeden banánovník, brzy se nakazí všechny a je po úrodě.

V souvislosti s nynějším politickým cirkusem a la Absurdistan čí Temno II, považuji výše zmíněnou zprávu za jakési světélko ve tmě. Normální, šikovní, pracovití lidé participují na prospěšných projektech. A jsou většinou skromní.

To samé se bohužel nedá říci o těch, kteří by měli důstojné reprezentovat naší zemi. O individuích typu Roznera či Kotena si můžeme myslet cokoliv – ale jedna otázka stále zůstává nezodpovězena. Proč? Jsou Vondráček, Babiš, Faltýnek, Okamura, Koten a další (V)ondráček skutečně vzorkem naší společnosti nebo jen anomálií, která shodou náhod vynesla výše zmíněné tam, kde by normálně měla být elita země?

V předchozích obdobích se alespoň navenek zachovávalo jisté dekorum a zdání slušnosti, kultivovanosti. Nyní jsme svědky totální destrukce všeho myslitelného a překračování hranic, které se zdály býti nepřekročitelné. Předseda Poslanecké sněmovny zpochybňuje právní řád a nezávislost (kompetentnost) justice. Poslanec Koten v čele bezpečnostního výboru s prapodivnými názory, které musí na tiskovce vysvětlovat i SPD guru Okamura. Samotný guru také nezklamal – svou kulometnou dávku slov opět doprovodil argumentačními fauly. Sněmovní komisi nad GIBS by měl vést kovaný komunista Ondráček. O  pánech Babišovi a Faltýnkovi netřeba plýtvat slovy. Zuby nehty se brání vydání.

Jakákoliv snaha o normálnost a slušnost je ihned zesměšňována a je na ni pohlíženo přinejmenším nedůvěřivě.

Všichni známe definici banánové republiky, kde nefunguje nic a vše je prolezlé korupcí, klientelismem a pravda je relativizována. Většinou penězi. Službičkami.

Banány mám rád. Ale ať nerostou tady. Nemají tu podmínky, ani tradici.

Reklama